18 December 2010

Jom p Kanada Jap!!

Salam... Haaa~ cek mek molek..
ak baru tringat.. n maybe da rmai yg tahu ape yg ak nak gtau ni.. saje2 wt entry ni.. mane tahu korang nak cuba bg mereka yg belom tahu..

Skunk ak akan ajar cara "macam mana nak p travel ke kanada dgn free"..
hahaha.. syarat2 die :
* Kat rumah kena ade komputer / laptop / notebook. sape xde sila gi cyber cafe ye.. hahha!
* kena ade internet.. ade saje xcukup.. internet kena laju.. kalu slow hanya untuk org kuat kesabarannya je boleh.
* sila tinggalkan komen (berjaya ke x after korang cube nnt).

 ok !
1. taip "google.ca"
2. klik "map"
3. klik "satelite"
4. taip "875 windsor street Fredericton New Brunswick
5. tengok tanda "A"..then zoooom je smpai abes kat A tuh.  kalu mnda tu xde bila korang cuba nnt, sila cari simpang 3 "Montgomery st dengan windsor street" then masuk simpang tuh..
umah ak ialah rumah yg kedua, side kiri.
6. depan rumah ade bas, n tempat parking kreta.
7. yeah! anda berjaya p Kanada melalui internet. haha!

Try cari Rumah ni..


bawah ni guide video die..


video da jd saiz kecik bila upload sini.. btw cube dulu.
Sekian terima kasih~

ABES EXAM SUDA~~

Salam..

Perjalanan ke Ottawa bermula esok (17 December 2010)

Berikut merupakan arah perjalanan ak yang MAHAL GILER tuh..


Fredericton ---> Ottawa---> Hamilton ---> Toronto.

EXAM ? 
cmner ngan exm?? erk... Belajar 3 bulan, final exm, study sehari before exam... so? no komen.... hahah.. 

Shopping :
Canada ade satu hari shopping, namanya BOxing Day, yg jatuh pd 26.12 dimana tyme tuh sale giler2.. ak kat Toronto tyme tu.. shopping kat sana r.. huhu.. Boxing day ni dgr kata sale mmg gila! amat2 murah.. tp hanya untuk hari tu je..depends kat kedai..kadang2 hanya 3 4 jam je sale untuk kedai die..

Lastly..Have a safe journey to us UNBians.. and to senior2 jugak yg ntah mane2 diorg nak p..ade nak p USA la.. 
wassalam!

08 December 2010

Post semasa final..

Salam..

Ak ingatkan SEMASA final xde post.. eh2 tetiba lak ade.. (bangun awal xde pape nk buat).. tu pasal ade je post ni..

sebenarnya ak da lepas satu paper exam.. COMPUTER SCIENCE.. banyak hikmah disebalik exm ni.. Ade story sket.. watak die ade 5 org termasuk ak.. mereka2 adalah :

    Norkhuzaimi

     Nor Hizami

     Tag Team (kamal n Amir)

     SYaFiq : Bukan watak sbb die x exam arini, dok umah, jd tukang masak sambil tengok cerita Dragon Ball yg x abes2.. 

Mula2 kami gerak p Uni pukul 6.30 pm sbb exm 7.00 pm. Lam hati (wah dah awal ni, biasala final exam).
smpai2.. kami bergelak ketawa, bermain2 ngan Kamal.. di lokasi LB gym (Lady Beaverbrook) yg terletak di ujung bawah Uni.Sampai situ siap ejek2 lg si mat saleh yg sibuk study mentang2 la cakap BM diorg xpaham..

tiba masa masuk dewan exam..
Ade sorang antara kami gtau masa beratur :
"eh, apsal ni ramai smacam.. lam kelas xde la ramai cmni" semua buat2 xkisah la..

Dalam Dewan : 
Si Kamal nampak sorg mat saleh pegang kertas objektif..
Kamal : "Owh betol la ni tempat die, ak nampak soalan die soalan CS"
Khuzaimi : (Nk p amik tempat exam)

Tetiba ade pengumuman sebut sal "section A, Section B, Section C, Section D..
Kamal : "aik, section D ade?? Sah salah masuk dewan!!" mula la kamal tanye kat minah saleh ni..
KANTOI..! ni exam PSYCOLOGY!!! Mana COMPUTER SCIENCE?? minah tu kata "xtahu"

Hizami merupakan org PALING LEPAK dalam rumah ak, tetibe "weh kat mane doe! Final exm ni..!" terus mmbawa beg keluar.. ak pon. khuzaimi pon da xjd amik tempat..Amir n Kamal pon keluar..

Tetibe ade uncle kat luar tanya "Ekau nak poi mano? meh den tolong"
Hizami ckp la "ni haa den nak poi dewan exm, ontah mano den salah masuk dewan"
Uncle : "Abah kau.. ni bukan tompat exam ekau!da rmai org cm ekau ni haa.. tu CS kat SOUTH GYM tu haa.."
Hizami : Abah kau balik..! n trus p menuju kesana di ikuti rakan2 lain.

KAMAL : Sbgai sprinter SAS, trus pecut mninggalkn rakan lain n berkata "exm 3 jam kn? xpe lewat sket"
AKu : Terus follow (smbil pgg pensel box, hood, pmadam)
AMir : "weh tunggu ak dulu kasut ak berat ni" (nada sedih kene tinggal)
Khuzaimi : "maintain laju kat blakang"

SOUTH GYM tu dekat2 ngan umah kami, n bahagian atas Uni..ni bahagian bawah. GILER JAUH!! 10 minit jalan. exam da start..! Final plak tuh.. Amir baru nak pakai hood, glove. Semua berlari smbil naik bukit..
Suhu NEGATIVE 4!.. 

Setelah Tiba :
Terus masuk n amik tempat..

Duduk, amik paper, cari pensel.. mula tulis nama.. tetibe,,
"mata jd gelap..xnampak..muka merah..jantung berdebar..gelabah..kepala berdenyut (nyot~3x).. " 
Hizami : pensel patah, pmadam hilang.. 
Aku : tringat kamal kata exm 3 jam, trus ak chek.. PERGH 2 JAM je!!! gelabah ak...!

10 minit kemudian : Semua jawab dgn tenang.. CIAP KELUAR AWAL LAK TUH..!! haha.. then sambung gelak2 balik.. 

Pengalaman...perit..pahit..masam..manis....kicap..pedas... semua ade!! bila fikir balik lawak.. tp pengajaran untuk kami. "lain kali tengok la jadual..ni kamal sorg je tengok"..
yg lain xtengok, malah ade yg baru tau hari ni exm CS.. sapo la tuh. hahaha.. (bukan ak)..

Dialog ori xingat.. so tu adalah dialog yg diterjemah semula..

wassalam untuk semua pembaca yg tekun n sabar..










   

05 December 2010

Post before final..

Salam...

Alhamdulillah dengan berakhir nya minggu ni.. maka berakhir la sem 1 (fall term) untuk ak sebagai first year student. And seperti dinyatakan... ni adalah entry sebelum ak final.. minggu depan start final.. study? uhuk2xx... jauh jika dibanding kn tyme ak kat SMAP dulu.. ni jauh lg MALAS. haha...

Plan lepas final exam akan terus di laksanakan.. tp agak trasa kerugiannya. huh!! Nasib baik bulan ni bulan "Duet" sebab JPA baru msuk duet... masuk xla byk mane.. untuk dua bulan je.. lam 2000++ dollar je.. perjalanan ke Toronto adalah amat mahal... Berikut adalah plan perjalanan :

Aim : Attending Reviving Islamic Spirit (RIS) at Toronto (2 hari)

Ape tu RIS ??? tengok ni...klik sini (4 minit video)

New Brunswick ----> Ottawa ($275.00++) --tiket pergi balik. Jumpa student Carleton University..!

Ape ke panjang tiket dr NB ke Ottawa!!

Ottawa ----> Hamilton (~$45.00) -- tiket pi Hamilton..Jumpe student McMaster University
Hamilton ----> Toronto (~$10) --tiket pi Toronto...Attending RIS.

Tickets total : ~$350 untuk pergi n balik
+ Makan minum + cenderahati (untuk sape?) hehe + extra money..

Bankrap ak bulan ni sbb sewa rumah untuk dua bulan = $860.00 + $600.00 (duit kutu).

Aku nak pakai perkataan KALAU..Ok???
Kalau ak korbankan cuti dua minggu ni... makna nya ak akan save duet lebih kurang $500 dollar means :
Tambah lg $100 dah dapat beli IPHONE4 dengan cash!! Untung giler kot..
Xpe.. demi MELANCONG ak rela... Camera xde... agak rugi disitu.. Tapi ade je mende yg MENGGEMBIRAKAN......
Tetiba ak dapat duit kutu bulan ni.. pergh!!! $1800 tu~.. tp tu tambang balik mesia r.. sob3x...

Makanan : Lepas tiga bulan disini... terkejut gak la bila ak jumpe sayur2 yg aku tanam kat rumah dulu
(lepas SPM)
Jangan ingat Kanada xde mende2 gini.. cuma jarang je..

Orang klate panggil kacang miow. hehe

Kalu xkenal xtau nak kate ape..




TV :

kat sini da ade TV1, TV2,TV3, and Astro prima.. haha.. LIVE n boleh la ak dgr brita TV3. huhu

TV2

Astro Prima


         Ok.. Lastly.. Doakan Kejayaan Kami semua. Amin..

28 November 2010

Perit...

Salam...
pergh.. baru ak rasa bahwa "Berjemur d tengah panas lg elok dr berjemur dalam sejuk".. yeah.. weekend ni ak p ke Walmart (ala2 mydin mesia)... dengan kata hati "jom try harungi snow", ak p la sana lam 10++ minit berjalan kaki.. saje xnak naik bas yg bernilai 2 Dollar. n yess! berjaya... xde pape.. xsejuk sgt pon.. boleh la main snow.. tp ade msalah tyme nak balik. da gelap. barang satu trolley.. cmno eh? pe lg.. call teksi..

Seperti biasa PILIHAN PERTAMA : ABC taxi..



Tunngu dalam 30 minit, xsmpai2..
kol lg skali, die kata lg 30 minit... (dalam hati da myampah)
bila tunggu dalam walmart, tetibe lak rmai org yg same2 mnunggu teksi..
bila teksi smpai, brebut2 naik. Mana teksi ABC?? xdtg2...

Ak buat keputusan : Jom tunggu kat luar sbb nak tibai je mane2 teksi y ade! sejuk x jd halangan.
Hampir sejam kat luar... Tangan da mula kebas.

ak mintak number GEORGE taxi


4 -5 kali kol... xdapat. xde org angkt... line bz.... smua ade..
fed up!!

terfikir nak kol Abang Zuki... tp fikir die jaga anak die..isteri die p pjabat UNB.


Da hampir 2 jam tunggu, last2 mintak num STANDARD taxi...



10 minit kemudian maka tibalah beliau...

Pergh..! boleh bayangkan 2 jam kesejukan ber snow2.. tangan mmg da xleh tekan iphone lg.. xrase pape!! kasut ak (yg insulator ngan suhu sejuk) pon menyebabkan kaki ak kebas! serius baru ak terfikir... Yes " ak rela kepanasan dari kesejukan" tp agak2 la panas cmner... xde la panas cm api pon.. panas malaysia dah la~ maybe ni la pengalaman untuk ak supaya "jgn main2 ngan kesejukan"

Baring kat snow mmg idaman semua

Trying to build something



MENONTON WAYANG KEBIASAAN BAGI ANDA???

Minggu ni... n dari ape yang aku ingat n ape yang aku amat yakin... ni adalah kali ketiga ak p tengok wayang. Bukan nak kata ULU ke ape.. tp ak mmg kureng minat ngan mende2 gini. tp bila smua org p, ak pon trase "jom je la".. 

First wayang:
Aku adalah bersama2 budak2 Smap Labu.. xsilap tyme tu break before Spm kot. ak n lg 4 orang p oting, n smua xpenah tengok wayang. Dari beli tiket, smpai la masuk... sampai la keluar wayang ak blur.. "cmner nak beli tiket weh??" da ade depan kaunter .. "kene pilih seat r.. cmner ni???" bila da masuk.. "weh mane kita nyer room? kang salah masuk kang salah tengok crita plak".. bila kat dalam room.. "mane seat nye?? gelap je baik xpayah pilih seat! xjumpe gak".. da abes tu.. "cmner nak kuar? arrgh follow je la org"
Wayang pertama aku :DRAGON TIGER GATE. (serius xtau nak tgk ape.. main bedal je crita pe pon)



Wayang kedua aku :

Di Taylors College, tyme preparation lam program ICPU.. 
Alang2 da abes ICPU, rasa nak release tension.. p la tengok wayang. ak p pon sebab smua ahli rumah p. n target crita best "2012".. tp bila p  tiket da abes.. tengok la crita hantu ape ntah.. "Phobia 2"



My Third Movie :
Ni Movie ak p tengok kat Sini.. Canada. Smua ahli rumah p, so ak p la.. layan je.. da alang2 tu sebahagian aktiviti dianjurkan oleh UNB untuk International student. Sies best heroin die. haha



Ok !! 
Minggu ni juga adalah minggu terakhir untuk pembelajaran ak. so minggu depan msuk kelas. review je la.. then final exam akan start on 7 dec sampai 16 dec. Giler takut... ak cam xblaja pape je. kne study balik.. tp snow ni agak mngganggu.. buat ngantok + malas+ nak p main. 
Facebook ak pon ak fikir nak deactivate... xtau cmner.. Facebook pencabar utama kot lam study ni. haha.. xpe2 tunggu n lihat je la... yg pnting sesama doa2, untuk aku, untuk semua, n untuk kita. wassalam...


22 November 2010

Antara Raya Haji dan Salji

salam.

Raya Haji merupakan satu hari kegembiraan buat umat islam. Raya ni ade beberapa nama. ade panggil Raya Haji, Raya Aidiladha, Raya korban. Di malaysia, and dr pandangan aku, negeri2 pantai timur menyambutnya dgn lebih meriah berbanding dengan negeri2 lain. Dari radio THR, diorg kata sebab orang2 pantai timur x kedekut nak sembelih lembu kobau. Paling kurang 4 buah rumah mesti ade seekor lembu yg mati. Tapi ak kat sini x rase cm raye je dr segi sambutan, tapi kita kena rasa dr segi dalaman(cuba2 la). Terasa sedih dengar takbir, lagu raya sbb da dua tahun x raya aidiladha kat rumah.

So sebagai sambutan secara "ringan2", Persatuan Pelajar Malaysia UNB buat la sket2 sambutan pd hujung minggu Raya Haji tuh. Pada Masa yg sama, SNOW dengan RahmatNya turun ke kawasan ni setelah lama mnunggu. Apa lg. mmg jakun habis la dak2 ni. Lepas2 je makan Raya tu, trus p main snow. Even xder la banyak  n tebal sgt snow tu, tp da menutupi jalan raya. N ak da nampak bahawa ak da kena gantung boot bola. Da xde cuaca elok nak main. Beralih kpd badminton plak.InsyaALLAH.


Time Summer aritu


Makan2 Raya

Ahli Rumah 875 Windsor Street. (my fav pic)


Malaysian malay students




Stakat ni saje gambar2 keseronokan kami "Antara Raya Haji dan Salji" di sini. Ramai orang tanyer.. Cmner rasa salji tu (bukan rasa makan)... ak pon xreti nak explain. Ak pon fes time main menda ni. Tp bleh ckp cm air batu kisar, cume lebih lembut. haha.. n kalu pegang xcair n xberair tangan kita seperti mana kita pegang air batu kisar di Malaysia.

KEGEMBIRAAN DIBUKTIKAN:
MAAF SEBAB GELAK TERLALU KUAT (LAWAK + EXCITED)











06 November 2010

Life in Canada

Assalamualaikum

Sedar x sedar ak da hampir dua bulan berada disini. makin hari makin sejuk suhu disini. the winter is waiting to be called. huh! even sejuk, kami disini dah prepare smua barang2 winter. mane la tahu xleh tahan sejuk. ok. sejak ak sampai sini, ape yg ak prasan, stiap orang dalam facebook mesti ade at least satu album berTITLE Canada. hrm.. untuk facebook ak, sbenarnya ade dua album. tp lagi satu bertajuk "hanya keluarga sahaja dibenarkan",so dr tajuk korang da tahu knpe korang leh nampak satu album jek bertajuk "Life in Canada"
Contoh nama2 album yg berkaitan ngan Canada oleh kwn2 aku disini :

Aizat Ishar : Kutu Raya pi Canada
Nazhif Nordin : Canada la pulak!!!~~ dan Jalan2 di Ottawa
Ameirul Azwa : Ohoooiii~~~ Canada
Abdullah Munir : Canada [fe 4030]
Hizami : Canada!!!
Amir Ridhuan : Perantauan

Yg atas tu adalah senaai nama album yg smpat ak prasan n byk lg yang laen. Ak pon br je lepas Midterm n result xde la teruk mane (hehe) n xla ok mane. biasa2 je al maklum la  ak ni insan biasa n semua kene biasa la.. xleh lebih2.. tkt riak la pulak. so better kekal kan cmni. hahahha~!! skrg ni da kne start study betol2 (harap2 la) sebab final exam da dekat. hidup pon da cm nak bosan je sbb da kene gantung boot bola sbb da sejuk sgt n xleh main da. DAY LIGHT SAVING akn bermula pd 6 Nov 2010, so waktu solat akn jd 1 jam awal. maknanya kalu skrg ni magrib pukul 6, bermula 6 NOV (esok) , magrib akn mula pada pukul 5. malam akn jadi lama. new xperience for me.. 

Beberapa hari lepas ak dikejutkan dgn berita kematian bapa saudara ku (Al - Fatihah). Situasi ni bertambah sedih bila spupuku (anak die) blaja di Aus. So ni last year la, dijangkakan bulan 12 ni abes degree n ayah die n mak die da bli tiket flight nak g Graduation Day kat Aus. xde rezeki untuk ayah die..die skunk tgah final exam. bila tahu ayah meninggal, terus beli tiket flight n balik rumah even bulan lepas da balik sbb perkahwinan kakak die. balik2, tuuut2x.. kebetulan jumpa adik dia(form 2) di KL yg juga dlm perjalann balik ke Dungun dr skolahnya (Penang kalu x silap). Bila da jumpa trus dua org tu ke Terengganu naik flight. Sampai malam, xsempat jumpa ayah sebab da tanam ptg tu. sedih.. Yg jauh balik.. lg sedih bila difikirkan aku disini.. ( Ya Allah Jauhkan dr sgala perkara yg x diingini berlaku), kalu ak mmg xbalik la kot. Jauh amat sgt. 24++ hours flight. Doakan semoga semua panjang umur (umur diberkati).

selama ak dok sini ade la skali ak p trip kat KING's LANDING. ni kira tempat paling bersejarah la kat Canada ni. so ak ade r beberapa video yg maybe xde lam fb ak. gambaq2 banyak lam fb sebab ak lg mnggunakan fb dr blog. so sape yg bace blog ni maybe mende ni xde la lam fb. ni ade la video diorg wt show, best gak la, ala2 penglipur lara.







Lama x update sebab ak bizi (main game). so pape yg ak ingat n ade idea je la yg akn ak post lam blog ni. That's all. Wassalam

05 October 2010

Sambungan..

Tajuk SAMBUNGAN tu adalah hasil dari idea aku yg xtau nak letak tajuk ape. so main letak je la tajuk tu. haha.. Nak update blog, tp xde sangat cerita terbaru. cerita sama je. bosan! senang cerita hari2 gi kelas, balik, wat kerja sket, makan pastu tido. esok nyer bangun pastu ngntok n tido lam kelas. tu je rutin harian. haha.. tp ade jugak la mende2 baru yg kami ahli serumah beli, tapi mende tu xleh pakai pagi sebab xde tv. namanya Ps3 160G, tu pon kalu tahu (budak2 kompem tahu). mahal la jugak, dalam $600.00 termasuk warranty 3 tahun, n 3 CD origional n satu controller tambahan. kira murah la nak compared ngan mesia yg berharga lebih kurang RM3000.00. Baru jek dapat TV.. Walau ade game ni, pelajaran tetap diutamakan. hehe..


Masih dalam kotak

 bila dipasang kat HD TV 32'




Bulan 10 ni baru je start main kutu yg di hos kan oleh Abang Zuki (keluarga Melayu kat sini). Main $200 sorang untuk satu bulan. Main ramai, so dalam sebulan akan ade 2 orang dapat duit. Turn aku pada bulan 12 ni. Pergh dapat banyak gak r... $1800.00. Boleh la wat tambang balik Mesia. sape2 yg xbalik dengar kata semua nak beli Camera DSLR D90. huhu.. hebat2x. Dah untuk kali ni. wassalam..

25 September 2010

Hampir Sebulan di Perantauan

Assalamualaikum.. 

Sedar xsedar ak da hampir sebulan berada di negara orang, di mana negara yg amat2 jauh dengan famly ak di Malaysia..memang jauh, perjalanan mengambil masa (9.15am waktu malaysia n tiba di Fredericton pada 12.30pm waktu malaysia keesokan harinya. amat letih+ bosan... tapi xpe, demi ilmu yg ak ingin cari, demi negara yg sponser ak kat sini, ak akan tabah (ceewah ayat). haha.. Dengan adanya SKYPE, terasa jauh di mata tapi dekat di hati dengan family aku. leh tepon manjang.. thanks skype!!! nasib baik ade skype. haha.. hajat nya mmg la ak nak update blog nih slepas je dtg sini tp malangnya internet dapat disambungkan selepas ak brada 20 hari disini. xpe la, so da xbanyak la gamba latest, semua da ada dalam facebook. xpe la.. 

kehidupan disini amat berbeza ngan Malaysia. kalau dibandingkan, disiplin disini lg baik dr Malaysia, tp Malaysia lagi bebas. best pe bebas, asyik nak skema jek dok sini. haha.. semua kerja kena beratur, huh!! smpaikan ade satu hari tu, tyme ak nak beli cover untuk Iphone aku, ak xbratur sebab ingt kan yg bratur tu untuk org yg nak dapatkan servis je (daftar internet ke, bayar bil ke, beli hp ke) so ak pon terus la p kaunter tu, before ak bayar menda tu, tetiba ada sorang mamat ni, (dengan gaya emosional) tanya ak, diterjemahkan " kamu xtau ke polisi di sini semua menda kena beratur, kamu xtengok ke ramai orang beratur tu.. kamu rasa kamu adil ke x wat cmni?" terketar ak dibuat nya, da la baru hari ketujuh kat kanada tyme tuh.. ak pon mintak maap je la n trus blah. haah.. smpai skunk xpergi kdai tu. Tu la kita kena belajar dr kesilapan.. sedikit demi sedikit kita adapt dengan budaya sini, bg paham betol2x.. InsyaALLAH..

Rumah ak (gambar sama cam dalam fbook)
* Ade 4 tingkat
* Basement, Dapur 1, ruang tamu n dapur 2, n tingkat atas
* sewa $431 sebulan (smpai bulan 4) n $292 selepas tu.


RAYA 

Ni la kali pertama ak raya kat sini, raya tanpa keluarga mg r sedih tp xpe la, bila lagi nak dapat pengalaman camni.. sini raya lewat dr Malaysia, sebab pengiraan waktu berbeza. kanada lambat 11 jam, so tambah sejam waktu malaysia n tukar am n pm. senang jek. sini ade la satu keluarga dr Malaysia ( keluarga Abang Zuki).. die orang ganu gak.. lega sket sebab ada gak keluarga melayu kat sini, rumah dia dalam 50 meter di belakang rumah ak. pelajar2 sini semua nya baru tiga generasi (aku yang ketiga). so xramai sgt la. ade la lebih kurang 30 orang org dr malaysia. kira ok la tuh..

orang datang beraya kat umah ak

Makanan Raya 

So sekarang ni ak da start kelas selama dua minggu. Biasa la awal2 belajar menda biasa je macam kat Taylor dulu la, tp ade prob sket ngan solat jumaat dimana ak ade kelas tyme tuh.. so xleh nak tukar jadual da., terpaksa la ak bahagi2 kan, mnggu ni gi kelas mggu depan gi lewat or x pegi terus. huh! agak kelam kabut gak la. weekend xde keje lain, mesti pi main bola. tu da memang jadi rutin kami lelaki UNB. Ad yang xbiasa main pon terpaksa pergi main sebab nanti winter dah xboleh nak main bola. main ice skating boleh la. haha.. 

OK!! sebulan disini aku dapat summary kan untuk satu post. hebat2x.. cerita hambar sebab ni da lewat malam, so mood heppi ak da kurang.. xpe sekadar untuk bercerita n meluahkan rasa je. ak rasa stakat ni je untuk kali ni nnt kalu ade pape latest news ak post baru. wassalam..

28 August 2010

Cuti berakhir.

Yeah! cuti dah berakhir untuk ak slepas manamatkan program CPU yg ak hadapi selama setahun.. selepas dua bulan,, settle semua menda sbagai persdiaan ke Luar ngara. huh? ak hari2x membizi ngan famly, ngan kwn2x, ngan barang2x yg nak bawa .. n skarang ( dr 28 August ) ade lg tiga hari sebalom ak lg pergi ke kanada yg memakan masa lenih kurang sehari suntuk perjalanan. 

aku dijdualkan untuk bawa 4 beg. Dua beg kargo, satu beg laptop, and satu hand luggage. ak akan bawa se maximum muatan dalam setiap beg (maximum 23kg per bag dlm beg kargo), n 5kg untuk hand luggage. Alhamdulillah, ak telah berjaya memuatkan 15kg pakaian, 20kg makanan, n 4 kg hand luggage. yg lain akan menyusul kemudian. haha..

4 beg kesemuanya


Buat masa skunk nih, 27.08.2010, ade la segelintir plajar yg da blah ke kanada, cam stakat ak tahu, plajar2 University of Alberta and McGill University.  


Flight aku akan menyusul pada : 
01/09/2010
MH 072 KUL / HKG (HONG KONG) 0915 / 1300


01/09/2010

AC 016 HKG / YYZ (Toronto) 1510/1805


01/09/2010
AC 8960 YYZ / YFC (Toronto) 2115/2359



Flight 1 september (Wednesday), maknanya ak akan keluar rumah pd Hari Isnin, n tidur kat umah sepupu di Kuantan, then g Shah Alam, tido di umah pak sdare untuk hari selasa. pg rabu, atau pon pg Merdeka, ak akn bertolak ke KLIA sebab kene kumpul seawal pkul 5 kat airport tuh. yg akan bersame2x aku ialah pelajar2x dr 3 buah university, University Of New Brunswick(7orang), McMaster University(7orang), n Trent University(sorang). 
jumlah 15 orang, 5 orang adalah ahli rumah ak tyme kat Casa Subang aritu.



Berdasarkan pngalaman budak2 Alberta, diorang kata ade wifi kat surau lapangan terbang Hong Kong nanti, (tmpat transit pertame ak). hoho!! br r best sket ..Best??? xkot.. tengah sedih ade r .. xtau la plak bila ak nak update blog neh, maybe bila ak da berada disana.. kanada. InsyaALLAH. Doakan ak slamat smpai ke sana, n menjalankan tugas ak sbagai sorang plajar..perbetulkan niat untuk cari Ilmu.. InsyaALLAH. Wassalam

04 August 2010

one more step to go

Salam..
kalau dikira, mmg da x smpai sbulan lg ak nk pegi ke U sana.. (canada), so hari demi hari ak terasa detik2 untuk ak meninggalkan keluarga ak buat masa yang amat panjang( bg ak).. sedih pon ada. gembira pon ada.
lama x update bukan sebab apa, tp amat2 la bz... ntah, rasa nk habiskan semua masa ngan famly je, borak2.. da r adik2 skul jauh..

 Ngan adik bongsu (faizatul faziah)

Last 2 week ade perjumpaan ngan JPA (Pre-Departure briefing), mlm be4 perjumpaan ak n Faez n Belang p jalan2 r area Putrajaya tuh slepas ak xberjaya nk amik visa ak petang tu. so tyme perjumpaan tu dapat la sket2 duet, JPA bg la duet untuk 3 bulan kat sana.. elaun pkaian pon ade sket2..blazer sepasang.. xde la byk mane pon tapi kalu convert RM, leh r beli kereta kelisa dgn bayaran cash. hehehe..


singgah kat Masjid Sultan Mizan kat Putrajaya

 Ruang rehat

Last week pon ade wat majlis kesyukuran sempena ak ke sana, n buat awal sebab da nk posa.. thanks la kpd sume yg dtg, n yg xdtg.. PI.......!! hahaha...xde r.. maybe bz.. tarikh yg di rancang oleh MAS, flight ak pada 1 sept,kul 9.10 pg, transit kat Hong kong, n ke toronto n transit lg ke Fredericton. tp x comfirm lg la.. tgk keadaan dulu katanya.
Sal umah kat sana, da settle kot, da ade umah, land lord org mesia katanya, tp agk terkejut r, rent die 375CAD per person( + bil air letrik ), tp kira murah gak la.. dok 6 org, umah dua tingkat.

Aizat memakai Blazer Mahal. hoho~

Latest : Dua hari lepas akhirnya tercapai hajat ak nk p Muzium Terengganu yg femes tuh.. setelah skian lama sk dok ganu tp xpenah p sana. haha.. g la nek moto kat sane ngan kengkwn. ok gk la, tp xde r best mane, cume besor je.then lam perjalanan balik tuh, ak p la singgah kat TER, (sebelah masjid terapung) nak mandi la hajat nya, tgk2 da r kolam mandi cam kolam budak, kecik lak tuh, bayor RM7 sorg, mahal giler, pe lg ak blah je r.. balik umah lak dalam hujan lebat, mata da la rabun. tp xpe rsekali skala ngan kwn.. akhirnya !!!! tercapai juga ak untuk update blog aku neh even xde pape ak nk cite. that's all, wassalam.

Muzium

28 June 2010

Pasport punyer pasal..

salam.. 3 hari ak amat la gelabah yg teramat sgt ( hyperbola sket )..

nk buat pasport..? kwn2 ak kata senang je, g imigresen, dua jam ciap!! bw surat JPA n dua keping gamba pasport. ak pon mula la gi imigresen kat PKNS shah alam..

Hari first : hari sabtu, org kata pjbat buka smpai kul 1, so ak g la 3 org (sume bakal ke U yg sama), naik teksi.. dr RM25 per trip, ak tawar dpt RM21. so bertolak la ak ke sana kul 10.00. bila smpai sana, ada lak pesta buku Negeri Selangor, ciap ada sultan berucap lg.. ape ak kisah!! ak bkn nk g pesta tuh! so ak g la PKNS sebelah pesta tu.. Otw ke sana, satu simpang di blok oleh kuda putih ( polis trafik ) then teksi ni g la depan sket, n wt U turn.. memang da ada tanda xleh U turn, tp pakcik tu ingat xpe la sebab kt depan td kne blok. so after U turn, trus kne tahan ngan polis, n kne saman RM300. bpak ksian r pak cik teksi tu..
da nk wt cmner.. then ak g la pkns shah alam, g cari imigresen..bile smpai, die kata "tiket hanya ada 200 untuk hari ni n da habis"... tuuutttttttttt!!!! trase frust lam hati ak!! da r tambang mahal teksi g n balik... so ak g r kat pesta jap...

 Kami bertiga

Hari kedua : kami ( dua org je sebab lg sorg nk wt pasport kt seremban ngan ayh die ) bertolak pukul 8 pg Ahad sebab pjabat buka smpai kul 1 gk.. dgn tmbang teksi sama harga cm smlm, ak smpai sana kul 9. then kul 10 name ak di pnggil.. MASALAH lg!!!! kak tu kata "IC kamu da xleh pkai, muka da laen"... ttuuuutttttttttt!!!!!! trasa frust lam hati aku!!!! so ak tnyer die ap kne wat?? jwapan die , wt ic sementara kat JPN, n bile pkai IC smentara, kne ada surat branak origional.. mane r ak bawa dr ganu tu!! so ak try g JPN kt seksyen 9, tambang RM12.. senang cite, dgn RM15, ak berjaya ciapkan IC sementara n Cabutan surat beranak pd pkul 11!! so settle n lepas syarat nk wt pasport..! ak trus ke PKNS, nk wt pasport.. kak tu kata "gamba pasport kamu xleh pakai sebab nk scan tkt nampak xjelas".. tuutttttttttt!! terasa frust lg skali!! so ak suruh die try dulu scan!! paksa!! so die kata dia akn cuba, n AKHIRNYA!! lulus.. selesai semua prob pd 11.30 am..! tp die kata "kamu kne amik esok pasport sebab kami tutup kul 1, pasport ciap after 2 hours".. ak try pujuk lg, tp mmg da xdpt la.. so kne amik esok.. kwn ak da dpt pasport die kul 12.30... so mknanya sok ak kne dtg sorg.. teksi?? mahal giler!! bila tgk jam 12.30, ak tringat ari ni kne check out CASA SUBANG.. rmai da kol suruh balik casa sebab kul 2 pling lewat kne kuar. so ak mintak roomate ak, Luqman kemaskan brg2 ak, bg kat Muzakkir ( kwn satu skul dulu).. so ak travel dr floor 19 ke floor 21. tumpang shari je kot..

hari ketiga : ak try tnyer kwn ak yg rumah die area2 shah alam, n minta tlg anta kan ak.. die stuju stakat neh..so ni semua esok nyer cite... xberlaku lg.. kalu die xleh tlg esok, ak da ad backup plan.. g KTM sok ke shah alam n amik teksi ( RM 6 ) ke PKNS untuk kutip pasport ak.. then ke maybank, wat bank draft, RM410 n then wat gamba visa.. tu plan ak untuk hri ketiga.. moral nya...ak hanya merancang, ALLAH yg menentukan.. that's all tenkiu~!!

27 June 2010

My next step...

Salam!! okeyh~!

Sesudah BTN (Biro Tata Negara ) di Kem Tanjung Rhu, Sepang, ak perlu mnyiapkan semua dokumen2 ak, pasport n visa sebab masa da suntuk. Kat BTN bole kata best gak r.. cite sal negara, n leh menaikkan smangat patriotik cintakan ngara. amat2 memberi makna!! makan sedap, 6 kali shari. duet xkuar, jimat. hahaah.. so xde ape yg rugi..


So sini ak nk gtau sket sal University yg akan ak pergi n ak rase ni kali pertama ak cite sal U neh.. bkn xnak cite, tp segan la takut2 xlepas syarat. skunk sgalanya da ok, ak pon lega, baru la best nk cite sal U neh..
skunk ni ak introduce U yg ak nk g.. name die UNIVERSITY OF NEW BRUNSWICK, located : east-coast of Canada. ade 2 campus, n ak amik FREDERICTON CAMPUS. sebenarnye ak nk g U lain, Carleton University. xpon Mcmaster or Ottawa University. tp ade sumtin happen and ak xleh gi sane. ak pon mohon la UNB neh, amik Chemical engineering. U ni agak jauh dr U kwn2 ak yg len, n hanya lebih kurg 6 org je yg g U neh. xkisah pon..

so skunk neh ak kne ciapkan pasport, visa n medical check up. mulanye ak nk wt awal2 pasport, tp ahli kuarge ak ckp "biar kompem fly dulu br buat pasport".. Tgk skrg!!!! xpasal2 ak glabah kne ciapkan pasport, kwn2 ak sume da buat.. berlagak!! buat xtunggu ak.. visa pon diorg da apply.. ape ke lambat aku nih!! tp xpe.. ak cool je.. lepak je.. haha.. so kat bwh neh ade r sket2 gamba sal U ak, tu pon ak amik dr tenet. nnt ak g sane br ak post yg betol2 punyer.. doa kan la kejayaan ak n kengkwn ak..
ahli rumah aku ade 7 orang :

Luqman Nasran : University of Alberta
Azmil Amir : University of McMaster
Izhar Kasim : University of Toronto
Eddy Norman Teo : University of McMaster
Amir Ridhuan : University of New Brunswick
Fahmie (aku) : University of New Brunswick
Kamal : University of New Brunswick

Logo : University of New Brunswick


A part Of Fredericton Campus, UNB

Location of New Brunswick in Canada Map

Location of Fredericton In New Brunswick





26 June 2010

Aku da Graduate?

Salam...
Sedar xsedar, ak dah berjaya bergelar sbagai "Graduate Student" di Taylor's University College. Graduation day pd 18/June ni menentukan "berjayakah aku ke sana"... hahaha.. paham2 la. hrm.. susah nk kata.. tp pape pon ak da graduate! itu yg penting. kire nye ak da ade "ontario secondary school diploma" la after graduate untuk program ICPU neh.. tyme graduate, satu kuarga dtg.. ni mybe kira yg terakhir la famly ak dtg untuk amik sume barang2 ak, n juga bawa balik moto ak..

 Graduation Day

 JPA sponser students


 Gi KL jap

Abes je graduate, lam pkul 4 bertolak ke ganu. aku naik moto, abg ak bw kreta, ayah aku kurang sihat, so die rehat..Ak start bw moto dr Genting smpai ke Gambang. tp memang sejarah gk la, sbb ak xpenah bw moto jauh2 neh. bukan pe, ak lupe nk brenti kat satu stesen minyak.. so kesannya bila di highway.. mane nk ade stesen lg.. memang merangkak ak bw moto slow2 xnk bg minyak abes. nyesal + melambatkan famly ak yg ikot ak. elok2 minyak kering, ak smpai ke stesen minyak Maran. bru lega.. smpai umah lam kul 1.30am. mlm esok, ak naik bas ke KL pulak, sbb ade kem Biro Tata Negara. terbaek r mmg letih..  sal BTN ni ak cite in my next blog post. hahaha...


Genting Sempah