03 December 2009

Ending of my first semester!!

Sedar xsedar, ak da smpai ke penghujung semester, n hari ni, 3/12/2009 merupakan tamatnya peperiksaan akhir bg tahun ni and next year ak akan amik subjek lain lak. cuak la jugak rase coz ak nye average skunk ni xla stabil mane, n next year msti skor kalu mahu terus kekal.. huh! kalu berjaya fly, maknanya ak hnya ad 6 bulan lg tok brada di Malaysia, sedih! Tp doakan sume yg amik Course ni sume berjaya fly ke Kanada next year.. InsyaAllah..



Suasana hari Raya Aidiladha bg kami yg x balik umah.. pe lg, pas je solat raya, trus g cri tempat nk makan, tgk2 sume kdai tutup, raya kata kan.. terpaksa la g makan kat giant, tp tu pngalaman yg seronok r buat kitowg...




ni mrupakan detik2 terakhir kami ngan Lecturer, da alang2 ari terakhir, amik la gamba sket2, wt knangan coz next sem ktowg da x blaja ngan die ni lg, amik subjek baru lak.. da la exm fizik susah tahap giler!! Ak hanya tawakkal je la..




Ni gamba "booth" ak tyme present new product kat Taylor, huh! mklum la ahli kumpulan sume dak luar ngara, da la kaya, mati ak kne kuar duit.. tp Alhamdulillah la team ak menang, dapat la Rm 200, n markah untuk subjek tu pon naik.. (team yg paling gempak)



14 November 2009

First Experience!!

Buat Pertama kalinya ak g Sunway Piramid 'cm enjoy' r sket.. banyak duit abis.. tp xpe r.. lg2 hri tu moto ak br smpai dr umah.. abg ak hantar.. satu rumah ak g sana, mula2 kitowg blur gk nk main pe.. SKATE or BOWLING?? Tp bowling pnuh la plak.. terpakse r main ice skate.. haha.. mahal woo.. RM32 skali ngan sarung tangan n stokin.. Budak bilik ak yang power budak bentong la! Da biase main.. mklum la.. budak2 lain??
jatuh terguling r.. haha.. lg2 Jemer.. bajet xpert je..




Luqman??




Curi2 amik gambar walaupon dilarang





Jemer yang expert keletihan,
manakala Izhar yang power, 'steady je'..

8/10 hours Community Services

Setelah sekian lame ak x update blog.. bukannye malas sgt, tp assignment mmg banyak, mklum la da nk final.. dengan test nya yang datang bagaikan ombak yang xhenti2.. (ayat je)..n skrang our Business Leadership's project are in progress.. sume ni kne skor coz nk pstikan markah ak maintain ok.. (skrang ok la)

Ni yang latest progrm y ak nk share : my community services at National Zoo.. ak dapat 8 jam dr 10 jam yang diperlukan, "padahal ak wt kije 3 jam je".. yg lain g jalan2, amik gamba.. tp ktowg ni special la.. bkn g bergamba je, ciap leh msuk kandang haiwan lg.. Volunteer la katakan.. yg paling best dapat pgg burung kakak tua.. n bg badak air makan..

Tp ak xdibenarkan mencuci kandang harimau n singa lor.. hehe.. ak bertugas kat sangkar BABOON n BADAK AIR.. bes la jgk.. (gamba kat bawah)




Waiting in front of the Zoo




Ngan lecturer yang jd pengiring (Michel Delottinville)



Tempat ak bertugas..



Depan Kandang Badak Sumbu



Yang kpala saje tu name die Luqman.
(depan burung kakak tua)



Posing ntah pehape la bdk2 ni..

31 October 2009

Rube Goldberg's project


setelah seminggu ak xtdo malam, asyik buat menda ni je.. huh akhirnya ciap gak!
total harga si rube goldberg project ni lam RM150.
mahal la tu.. satu team 5 orang.
and ni la gamba pd hari presentation, di beri tiga pluang.
pluang pertama ak nye rekaan ni xberfungi ngan baik
yg kdua pon same gk. Tp alhamdulillah yg ktiga tetiba je elok, padahal ak amat2 la jarang tgk menda ni berfungsi ngan elok.
syukur..!!


haa.. ni la report untuk project kitorang yang berharga RM11.50! mahal sbb nk print color je.. haha.. nampak simple, tapi.. fuh! 40% dr overall project.



Bersama hasil kerja


video
Ni video aknye project. sape nk tgk, tgk la.. ak nye simple je, x cam dak2 cina..
diowang bapak star r.. project ak aim die tok naikkan bendera..


23 October 2009

Hanya Dalam Kenangan..


Team Kriket yang di 'handle' oleh cikgu samad
n di latih oleh Ust. Ya



Gaye je lebih..
Menang? jauh skali.. hahaha



Puncak Gunung ledang telah ku tawan..
Pendakian dr 9 pg smpai 11.30 malam...



Pemandangan yang indah dr puncak gunung..
Cuak woo dok kat puncak tu..



Batch Form 5 2008 SMAP Labu
Generasi ke-22
keputusan Spm yang agak gempak.
haha.. Tahniah la..

Experiment Yang menyeronokkan...

Gamba ni jelas je.. maklumla lecturer suruh amek gamba
supaya paham tol2 n leh ulang kaji kat umah..
pe lg.. bergamba la budak2 ni..

Ni la name die spectroscope..
tgk lam gamba lain.. bile tgk tol2 nampak cam canggih lak..


Kali ni ak rase best smacam je wat experiment..
ye la.. cam jakun xpenah tgk menda2 pelik kat lab ni.
haha..




Experiment yang berjaya!


14 October 2009

Majlis Raye by Taylor


Pertandingan Buat ketupat (ICPU diwakili oleh DIN)
and dengan rasminya diiktiraf 'Din ketupat'. hahaha..


Ezani ngan aku
(Kelantanese)


Pada tanggal 14 oktober(Rabu) selepas test advanced function yang "tuuuuttt" payahnya.. pe lagi! Gi Majlis Hari Raye kat Taylor.. suasana mmg meriah tapi cam uncivilized tol bdk2 ni..

Sedih tol ak tgk lagi2 pempuan. pe nk jadi?!
Tapi on da way nk g Majlis tu.. jumpa la ntah pe name menda ni.. Beras deepavali ni..
maklum la Deepavali hari Sabtu ni.
Heppi Deepavali!

13 October 2009

Canadian Lecturer


Mr. Michael Saxe

Haa.. ni la lecturer B.I ak. tu tgah soal budak tu, Ezani..
hehe..B.I banyak kije owh..
mengalahkan subjek lain..




Miss Christina Teffany Cheung

My Advanced Function's lecturer.
cheerful person and hepi go lucky
i always sleepy in her class
i don't know why
haha..


Ni la beza budak Rusia ngan budak malaysia
even umur same2 18 tahun.

04 October 2009

Renungan~


يَا بُنَيَّ إِنَّهَا إِن تَكُ مِثْقَالَ حَبَّةٍ مِّنْ خَرْدَلٍ فَتَكُن فِي صَخْرَةٍ أَوْ فِي السَّمَاوَاتِ أَوْ فِي الْأَرْضِ يَأْتِ بِهَا اللَّهُ إِنَّ اللَّهَ لَطِيفٌ خَبِيرٌ

(Luqman berkata): "Hai anakku, sesungguhnya jika ada (sesuatu perbuatan) seberat biji sawi, dan berada dalam batu atau di langit atau di dalam bumi, niscaya Allah akan mendatangkannya (membalasinya). Sesungguhnya Allah Maha Halus lagi Maha Mengetahui.(surah Luqman : Ayat 16)


Dan hadis ini juga disokong dengan satu hadis:

"Tidak akan masuk syurga orang yang didalam hatinya terdapat kesombongan walau hanya sebesar zarah"
(Hadis Riwayat Muslim)

SEDIKIT PERINGATAN


"Apabila kamu meminta kepada Allah bermohonlah dalam keadaan kamu yakin sepenuhnya akan dikabulkan Tuhan. Allah tidak memperkenankan doa seorang hamba yang hatinya lalai"

Hadis Riwayat Ahmad

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi saw bersabda :

"Perempuan itu dikahwini kerana 4 perkara,iaitu kerana hartanya,keturunannya, kecantikannya dan kerana agamanya,maka pilihlah kerana agamanya kelak engkau akan bahagia"
(Hadis Riwayat Muttafaqun Alaih)

Dari Abu Hurairah r.a katanya,Rasulullah s.a.w bersabda : "Sesungguhnya Allah tidak memandang kepada rupa kamu juga tidak memandang kepada harta kamu,akan tetapi Allah melihat kepada hati dan amalan kamu"
(Hadis Sahih Riwayat Muslim)

01 October 2009

Raya yang penuh kenikmatan

Salam.. Slamat Hari Raye kpade sape2 yang ak ada wat salah..

Nk story sket sal rye ak ni.. Raye aku taun ni xde la grand sgt.. aku dah besar, umur dah meningkat, duit pon xdapat byk.. sdih tol la.. xpe2..
aku raye 2 hari je kat umah, pas tu g kampung even grandparents dah xde.. g jenguk umah sewa aku.. biasa la kat kampung.. ada la sket2 gambar..

tapi camne la kngkawan ak yang raye kat Mesir, Jordan tu? dgr kata xsemeriah cm kat malaysia.. sedih tol.. ni gambar raye.. ak akan upload lg gambar raye dari masa ke masa..

Kat kampung : tgk cuak tu!

Aku yang satu




My family



Macam2 la~


Pemandangan dari Apartment ak, floor 17

ha.. ni la pamandangan kat tempat parking Mydin subang, huh! Bapak ramai orang.
kalu tgk dr atas ni sure nampak cam kreta mainan..
kalu kat masjid camni kan best! haha..





Haa.. ade pe kat depan casa??

Ala.. kan pd 30.09 ada gempa bumi kat Indon, pastu budak2 yang ada kat lam apartment pon rasa la gegaran.. amik ko! sume turun kat bawah. haha..
last skali, abah kau~ xde pape pon.. wt ponat jo turun bawah..

Sebelom abis Pose..


Masa kat KFC


wei!! nape la kejap sgt pose ni.. kalu lame lg kan bgus.. leh jimat2 duit. hehe.. mklumla masak sendiri katakan..

Ha.. alang2 dah hari terakhir kitowang pose, pe lg! KFC la.. makan banyak lak tu.. haha.. bean (amir) pon pe lg, bw kamera la nk amek gambar..
bukan tu je, kitowang mmg dah ciap bergambar be4 kuar umah lg.. ntah pape r.. ye la.. bile lg nk g makan.. sume nk jimat je.. haha.. n untuk pngetahuan, budak2 bilik ak dah baik sket ngan "nenek" su yang jual nasi mahal tu.. hehe.. terpakse dowh..

And budak yang ternganga tu Izhar name dia.. Budak dari Bentong Pahang, so? Paham2 la~.. hehe..

13 September 2009

Jenuh g shopping..


* Brada di lokasi penggambaran ngn bdk Pakistan n Korea

* Sempat lak g Shopping kat Subang Parade

Hrm.. penat dowh ari ni..
Kne blakon la pulak lepas baca novel.. ntah pape r..
pastu watak ak tu elok2 lak watak kne buli..
berguling2 ak tgh padang td.. adooii..
lepas blakon td, g shopping lak ngan Jemer (mat rempit dari Casa Subang).. dari pg smpai 6.30 baru smpai apartment..

haha.. tapi bkn shopping bli barang pon, g jalan2 je kat Subang Parade n Carrefour..
Rambang mata ak tgk mainan2 kat tempat tu..
lg2 tgk pistol air yang bapak besar..

pastu ada gak beli baju raye.. murah je.. xsmpai sratus pon..
den dah x sabar2 nk balik umah ni..!

Majlis berbuke pose by Taylor!




* Pd 10 sept, taylor ada wat mjlis buke pose ngan ank yatim..

Bayar Rm5 sbgai derma, tapi makan dia..
bapak grand la..
tyme tu schoolmate ak ada gk.. (muzak n nafis)

ak dah ngntok time lepas Isyak tu, imam bca panjang dowh..
tp nsib baik la imam traweh tu baca best gler..
lyan je ak dgr.. smpai x khusyuk

last2 sampai kat apartment lam kul 11 malam..
ada 3 makhluk dalam umah ak yang x join majlis tu..

(jemer, Eddy and Luqman)
diowang ni bayar tapi bkk pose kat umah..
baik la konon...

BLUR!


* Relax giler budak2 ni...

Haha.. ak bkan xnak update blog.. tapi skrang xde isu yang best..

pape pon kepada kengkawan ak yang baru fly (bdk jordan mesir) petang smalam n sbuh td..

slamat blaja and jgn lupakan kengkawan2 lame..

n yang jd sejarahnya ak first time balik dr kolej jalan kaki!
ada patut bas xdatang..

hampir dua jam ak tnggu, pe lg, jalan kaki la! ada la geng lam 10 orang yang tabah berjalan kaki..
pastu sempat la bergamba2 sket.. cam pompuan.hehe...

and tyme cti ni la ak rasa lapang gler. xsahur, wat rugi je beli nasi ayam nk wt sahur, homewok xde, exm dah abes(xskor pon), tido je kije ak n kengkawan ak.. lg2 budak Bentong tu, cam xpenah jumpa katil.. haha~

mggu depan dah nak raye.. ptg ni nk g Subang Parade, Carrefour Subang and Sunway Piramid.. nk g cri baju raye la..

sape2 nak datang umah ak raye ni, datang la.. tp gtau dulu..

23 August 2009

My Apartment, Casa Subang




* Ni hanya ruang yang di benarkan tgk je..




* Dapur.......................* ruang tamu, tv+astro, n sofa.......* meja makan 5 krusi je..

Kitorang ad 7 orang, elok2 la katil ada 7. xde la smpai nk tdo skatil. hehehe3x!

Ada 4 bilik:
Yang paling best, bilik Azmil n Amir(bean) : master room, ciap ada bilik air sndri
Bilik ak, front room : ak( fahmie) n si budak Smap Kajang, Luqman.
Single room: dia ni tdo sorang2 je.. no sharing. Eddy Norman Teo
Lg stu bilik, sme cm bilik ak, penghuni nya Izhar Kasim n Kamal.

Kitorang ni pndai berjimat..
Smpai gaduh ngn makcik gerai kat bawah tu.. sbb dia bg nasi sikit.
hehe~ padahal dah murah, Rm 1.50 je pon..



Our first fasting day!


* Menu hari pertama berbuka pose di Casa Subang.

22/08/2009

Hari pertama ak n kwn2 masak nasi sendiri..
bukan xpandai.. saje je malas..
ni pon sbb pose..

Smalam jenuh ak ngan jemer g cari bazar, jumpe, mahal lak tu!
xpe2.. pose pnye pasal, ktorang redha..