31 October 2009

Rube Goldberg's project


setelah seminggu ak xtdo malam, asyik buat menda ni je.. huh akhirnya ciap gak!
total harga si rube goldberg project ni lam RM150.
mahal la tu.. satu team 5 orang.
and ni la gamba pd hari presentation, di beri tiga pluang.
pluang pertama ak nye rekaan ni xberfungi ngan baik
yg kdua pon same gk. Tp alhamdulillah yg ktiga tetiba je elok, padahal ak amat2 la jarang tgk menda ni berfungsi ngan elok.
syukur..!!


haa.. ni la report untuk project kitorang yang berharga RM11.50! mahal sbb nk print color je.. haha.. nampak simple, tapi.. fuh! 40% dr overall project.



Bersama hasil kerja


video
Ni video aknye project. sape nk tgk, tgk la.. ak nye simple je, x cam dak2 cina..
diowang bapak star r.. project ak aim die tok naikkan bendera..


23 October 2009

Hanya Dalam Kenangan..


Team Kriket yang di 'handle' oleh cikgu samad
n di latih oleh Ust. Ya



Gaye je lebih..
Menang? jauh skali.. hahaha



Puncak Gunung ledang telah ku tawan..
Pendakian dr 9 pg smpai 11.30 malam...



Pemandangan yang indah dr puncak gunung..
Cuak woo dok kat puncak tu..



Batch Form 5 2008 SMAP Labu
Generasi ke-22
keputusan Spm yang agak gempak.
haha.. Tahniah la..

Experiment Yang menyeronokkan...

Gamba ni jelas je.. maklumla lecturer suruh amek gamba
supaya paham tol2 n leh ulang kaji kat umah..
pe lg.. bergamba la budak2 ni..

Ni la name die spectroscope..
tgk lam gamba lain.. bile tgk tol2 nampak cam canggih lak..


Kali ni ak rase best smacam je wat experiment..
ye la.. cam jakun xpenah tgk menda2 pelik kat lab ni.
haha..




Experiment yang berjaya!


14 October 2009

Majlis Raye by Taylor


Pertandingan Buat ketupat (ICPU diwakili oleh DIN)
and dengan rasminya diiktiraf 'Din ketupat'. hahaha..


Ezani ngan aku
(Kelantanese)


Pada tanggal 14 oktober(Rabu) selepas test advanced function yang "tuuuuttt" payahnya.. pe lagi! Gi Majlis Hari Raye kat Taylor.. suasana mmg meriah tapi cam uncivilized tol bdk2 ni..

Sedih tol ak tgk lagi2 pempuan. pe nk jadi?!
Tapi on da way nk g Majlis tu.. jumpa la ntah pe name menda ni.. Beras deepavali ni..
maklum la Deepavali hari Sabtu ni.
Heppi Deepavali!

13 October 2009

Canadian Lecturer


Mr. Michael Saxe

Haa.. ni la lecturer B.I ak. tu tgah soal budak tu, Ezani..
hehe..B.I banyak kije owh..
mengalahkan subjek lain..




Miss Christina Teffany Cheung

My Advanced Function's lecturer.
cheerful person and hepi go lucky
i always sleepy in her class
i don't know why
haha..


Ni la beza budak Rusia ngan budak malaysia
even umur same2 18 tahun.

04 October 2009

Renungan~


يَا بُنَيَّ إِنَّهَا إِن تَكُ مِثْقَالَ حَبَّةٍ مِّنْ خَرْدَلٍ فَتَكُن فِي صَخْرَةٍ أَوْ فِي السَّمَاوَاتِ أَوْ فِي الْأَرْضِ يَأْتِ بِهَا اللَّهُ إِنَّ اللَّهَ لَطِيفٌ خَبِيرٌ

(Luqman berkata): "Hai anakku, sesungguhnya jika ada (sesuatu perbuatan) seberat biji sawi, dan berada dalam batu atau di langit atau di dalam bumi, niscaya Allah akan mendatangkannya (membalasinya). Sesungguhnya Allah Maha Halus lagi Maha Mengetahui.(surah Luqman : Ayat 16)


Dan hadis ini juga disokong dengan satu hadis:

"Tidak akan masuk syurga orang yang didalam hatinya terdapat kesombongan walau hanya sebesar zarah"
(Hadis Riwayat Muslim)

SEDIKIT PERINGATAN


"Apabila kamu meminta kepada Allah bermohonlah dalam keadaan kamu yakin sepenuhnya akan dikabulkan Tuhan. Allah tidak memperkenankan doa seorang hamba yang hatinya lalai"

Hadis Riwayat Ahmad

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi saw bersabda :

"Perempuan itu dikahwini kerana 4 perkara,iaitu kerana hartanya,keturunannya, kecantikannya dan kerana agamanya,maka pilihlah kerana agamanya kelak engkau akan bahagia"
(Hadis Riwayat Muttafaqun Alaih)

Dari Abu Hurairah r.a katanya,Rasulullah s.a.w bersabda : "Sesungguhnya Allah tidak memandang kepada rupa kamu juga tidak memandang kepada harta kamu,akan tetapi Allah melihat kepada hati dan amalan kamu"
(Hadis Sahih Riwayat Muslim)

01 October 2009

Raya yang penuh kenikmatan

Salam.. Slamat Hari Raye kpade sape2 yang ak ada wat salah..

Nk story sket sal rye ak ni.. Raye aku taun ni xde la grand sgt.. aku dah besar, umur dah meningkat, duit pon xdapat byk.. sdih tol la.. xpe2..
aku raye 2 hari je kat umah, pas tu g kampung even grandparents dah xde.. g jenguk umah sewa aku.. biasa la kat kampung.. ada la sket2 gambar..

tapi camne la kngkawan ak yang raye kat Mesir, Jordan tu? dgr kata xsemeriah cm kat malaysia.. sedih tol.. ni gambar raye.. ak akan upload lg gambar raye dari masa ke masa..

Kat kampung : tgk cuak tu!

Aku yang satu




My family



Macam2 la~


Pemandangan dari Apartment ak, floor 17

ha.. ni la pamandangan kat tempat parking Mydin subang, huh! Bapak ramai orang.
kalu tgk dr atas ni sure nampak cam kreta mainan..
kalu kat masjid camni kan best! haha..





Haa.. ade pe kat depan casa??

Ala.. kan pd 30.09 ada gempa bumi kat Indon, pastu budak2 yang ada kat lam apartment pon rasa la gegaran.. amik ko! sume turun kat bawah. haha..
last skali, abah kau~ xde pape pon.. wt ponat jo turun bawah..

Sebelom abis Pose..


Masa kat KFC


wei!! nape la kejap sgt pose ni.. kalu lame lg kan bgus.. leh jimat2 duit. hehe.. mklumla masak sendiri katakan..

Ha.. alang2 dah hari terakhir kitowang pose, pe lg! KFC la.. makan banyak lak tu.. haha.. bean (amir) pon pe lg, bw kamera la nk amek gambar..
bukan tu je, kitowang mmg dah ciap bergambar be4 kuar umah lg.. ntah pape r.. ye la.. bile lg nk g makan.. sume nk jimat je.. haha.. n untuk pngetahuan, budak2 bilik ak dah baik sket ngan "nenek" su yang jual nasi mahal tu.. hehe.. terpakse dowh..

And budak yang ternganga tu Izhar name dia.. Budak dari Bentong Pahang, so? Paham2 la~.. hehe..