18 December 2010

Jom p Kanada Jap!!

Salam... Haaa~ cek mek molek..
ak baru tringat.. n maybe da rmai yg tahu ape yg ak nak gtau ni.. saje2 wt entry ni.. mane tahu korang nak cuba bg mereka yg belom tahu..

Skunk ak akan ajar cara "macam mana nak p travel ke kanada dgn free"..
hahaha.. syarat2 die :
* Kat rumah kena ade komputer / laptop / notebook. sape xde sila gi cyber cafe ye.. hahha!
* kena ade internet.. ade saje xcukup.. internet kena laju.. kalu slow hanya untuk org kuat kesabarannya je boleh.
* sila tinggalkan komen (berjaya ke x after korang cube nnt).

 ok !
1. taip "google.ca"
2. klik "map"
3. klik "satelite"
4. taip "875 windsor street Fredericton New Brunswick
5. tengok tanda "A"..then zoooom je smpai abes kat A tuh.  kalu mnda tu xde bila korang cuba nnt, sila cari simpang 3 "Montgomery st dengan windsor street" then masuk simpang tuh..
umah ak ialah rumah yg kedua, side kiri.
6. depan rumah ade bas, n tempat parking kreta.
7. yeah! anda berjaya p Kanada melalui internet. haha!

Try cari Rumah ni..


bawah ni guide video die..


video
video da jd saiz kecik bila upload sini.. btw cube dulu.
Sekian terima kasih~

ABES EXAM SUDA~~

Salam..

Perjalanan ke Ottawa bermula esok (17 December 2010)

Berikut merupakan arah perjalanan ak yang MAHAL GILER tuh..


Fredericton ---> Ottawa---> Hamilton ---> Toronto.

EXAM ? 
cmner ngan exm?? erk... Belajar 3 bulan, final exm, study sehari before exam... so? no komen.... hahah.. 

Shopping :
Canada ade satu hari shopping, namanya BOxing Day, yg jatuh pd 26.12 dimana tyme tuh sale giler2.. ak kat Toronto tyme tu.. shopping kat sana r.. huhu.. Boxing day ni dgr kata sale mmg gila! amat2 murah.. tp hanya untuk hari tu je..depends kat kedai..kadang2 hanya 3 4 jam je sale untuk kedai die..

Lastly..Have a safe journey to us UNBians.. and to senior2 jugak yg ntah mane2 diorg nak p..ade nak p USA la.. 
wassalam!

08 December 2010

Post semasa final..

Salam..

Ak ingatkan SEMASA final xde post.. eh2 tetiba lak ade.. (bangun awal xde pape nk buat).. tu pasal ade je post ni..

sebenarnya ak da lepas satu paper exam.. COMPUTER SCIENCE.. banyak hikmah disebalik exm ni.. Ade story sket.. watak die ade 5 org termasuk ak.. mereka2 adalah :

    Norkhuzaimi

     Nor Hizami

     Tag Team (kamal n Amir)

     SYaFiq : Bukan watak sbb die x exam arini, dok umah, jd tukang masak sambil tengok cerita Dragon Ball yg x abes2.. 

Mula2 kami gerak p Uni pukul 6.30 pm sbb exm 7.00 pm. Lam hati (wah dah awal ni, biasala final exam).
smpai2.. kami bergelak ketawa, bermain2 ngan Kamal.. di lokasi LB gym (Lady Beaverbrook) yg terletak di ujung bawah Uni.Sampai situ siap ejek2 lg si mat saleh yg sibuk study mentang2 la cakap BM diorg xpaham..

tiba masa masuk dewan exam..
Ade sorang antara kami gtau masa beratur :
"eh, apsal ni ramai smacam.. lam kelas xde la ramai cmni" semua buat2 xkisah la..

Dalam Dewan : 
Si Kamal nampak sorg mat saleh pegang kertas objektif..
Kamal : "Owh betol la ni tempat die, ak nampak soalan die soalan CS"
Khuzaimi : (Nk p amik tempat exam)

Tetiba ade pengumuman sebut sal "section A, Section B, Section C, Section D..
Kamal : "aik, section D ade?? Sah salah masuk dewan!!" mula la kamal tanye kat minah saleh ni..
KANTOI..! ni exam PSYCOLOGY!!! Mana COMPUTER SCIENCE?? minah tu kata "xtahu"

Hizami merupakan org PALING LEPAK dalam rumah ak, tetibe "weh kat mane doe! Final exm ni..!" terus mmbawa beg keluar.. ak pon. khuzaimi pon da xjd amik tempat..Amir n Kamal pon keluar..

Tetibe ade uncle kat luar tanya "Ekau nak poi mano? meh den tolong"
Hizami ckp la "ni haa den nak poi dewan exm, ontah mano den salah masuk dewan"
Uncle : "Abah kau.. ni bukan tompat exam ekau!da rmai org cm ekau ni haa.. tu CS kat SOUTH GYM tu haa.."
Hizami : Abah kau balik..! n trus p menuju kesana di ikuti rakan2 lain.

KAMAL : Sbgai sprinter SAS, trus pecut mninggalkn rakan lain n berkata "exm 3 jam kn? xpe lewat sket"
AKu : Terus follow (smbil pgg pensel box, hood, pmadam)
AMir : "weh tunggu ak dulu kasut ak berat ni" (nada sedih kene tinggal)
Khuzaimi : "maintain laju kat blakang"

SOUTH GYM tu dekat2 ngan umah kami, n bahagian atas Uni..ni bahagian bawah. GILER JAUH!! 10 minit jalan. exam da start..! Final plak tuh.. Amir baru nak pakai hood, glove. Semua berlari smbil naik bukit..
Suhu NEGATIVE 4!.. 

Setelah Tiba :
Terus masuk n amik tempat..

Duduk, amik paper, cari pensel.. mula tulis nama.. tetibe,,
"mata jd gelap..xnampak..muka merah..jantung berdebar..gelabah..kepala berdenyut (nyot~3x).. " 
Hizami : pensel patah, pmadam hilang.. 
Aku : tringat kamal kata exm 3 jam, trus ak chek.. PERGH 2 JAM je!!! gelabah ak...!

10 minit kemudian : Semua jawab dgn tenang.. CIAP KELUAR AWAL LAK TUH..!! haha.. then sambung gelak2 balik.. 

Pengalaman...perit..pahit..masam..manis....kicap..pedas... semua ade!! bila fikir balik lawak.. tp pengajaran untuk kami. "lain kali tengok la jadual..ni kamal sorg je tengok"..
yg lain xtengok, malah ade yg baru tau hari ni exm CS.. sapo la tuh. hahaha.. (bukan ak)..

Dialog ori xingat.. so tu adalah dialog yg diterjemah semula..

wassalam untuk semua pembaca yg tekun n sabar..










   

05 December 2010

Post before final..

Salam...

Alhamdulillah dengan berakhir nya minggu ni.. maka berakhir la sem 1 (fall term) untuk ak sebagai first year student. And seperti dinyatakan... ni adalah entry sebelum ak final.. minggu depan start final.. study? uhuk2xx... jauh jika dibanding kn tyme ak kat SMAP dulu.. ni jauh lg MALAS. haha...

Plan lepas final exam akan terus di laksanakan.. tp agak trasa kerugiannya. huh!! Nasib baik bulan ni bulan "Duet" sebab JPA baru msuk duet... masuk xla byk mane.. untuk dua bulan je.. lam 2000++ dollar je.. perjalanan ke Toronto adalah amat mahal... Berikut adalah plan perjalanan :

Aim : Attending Reviving Islamic Spirit (RIS) at Toronto (2 hari)

Ape tu RIS ??? tengok ni...klik sini (4 minit video)

New Brunswick ----> Ottawa ($275.00++) --tiket pergi balik. Jumpa student Carleton University..!

Ape ke panjang tiket dr NB ke Ottawa!!

Ottawa ----> Hamilton (~$45.00) -- tiket pi Hamilton..Jumpe student McMaster University
Hamilton ----> Toronto (~$10) --tiket pi Toronto...Attending RIS.

Tickets total : ~$350 untuk pergi n balik
+ Makan minum + cenderahati (untuk sape?) hehe + extra money..

Bankrap ak bulan ni sbb sewa rumah untuk dua bulan = $860.00 + $600.00 (duit kutu).

Aku nak pakai perkataan KALAU..Ok???
Kalau ak korbankan cuti dua minggu ni... makna nya ak akan save duet lebih kurang $500 dollar means :
Tambah lg $100 dah dapat beli IPHONE4 dengan cash!! Untung giler kot..
Xpe.. demi MELANCONG ak rela... Camera xde... agak rugi disitu.. Tapi ade je mende yg MENGGEMBIRAKAN......
Tetiba ak dapat duit kutu bulan ni.. pergh!!! $1800 tu~.. tp tu tambang balik mesia r.. sob3x...

Makanan : Lepas tiga bulan disini... terkejut gak la bila ak jumpe sayur2 yg aku tanam kat rumah dulu
(lepas SPM)
Jangan ingat Kanada xde mende2 gini.. cuma jarang je..

Orang klate panggil kacang miow. hehe

Kalu xkenal xtau nak kate ape..




TV :

kat sini da ade TV1, TV2,TV3, and Astro prima.. haha.. LIVE n boleh la ak dgr brita TV3. huhu

TV2

Astro Prima


         Ok.. Lastly.. Doakan Kejayaan Kami semua. Amin..