28 November 2010

Perit...

Salam...
pergh.. baru ak rasa bahwa "Berjemur d tengah panas lg elok dr berjemur dalam sejuk".. yeah.. weekend ni ak p ke Walmart (ala2 mydin mesia)... dengan kata hati "jom try harungi snow", ak p la sana lam 10++ minit berjalan kaki.. saje xnak naik bas yg bernilai 2 Dollar. n yess! berjaya... xde pape.. xsejuk sgt pon.. boleh la main snow.. tp ade msalah tyme nak balik. da gelap. barang satu trolley.. cmno eh? pe lg.. call teksi..

Seperti biasa PILIHAN PERTAMA : ABC taxi..



Tunngu dalam 30 minit, xsmpai2..
kol lg skali, die kata lg 30 minit... (dalam hati da myampah)
bila tunggu dalam walmart, tetibe lak rmai org yg same2 mnunggu teksi..
bila teksi smpai, brebut2 naik. Mana teksi ABC?? xdtg2...

Ak buat keputusan : Jom tunggu kat luar sbb nak tibai je mane2 teksi y ade! sejuk x jd halangan.
Hampir sejam kat luar... Tangan da mula kebas.

ak mintak number GEORGE taxi


4 -5 kali kol... xdapat. xde org angkt... line bz.... smua ade..
fed up!!

terfikir nak kol Abang Zuki... tp fikir die jaga anak die..isteri die p pjabat UNB.


Da hampir 2 jam tunggu, last2 mintak num STANDARD taxi...



10 minit kemudian maka tibalah beliau...

Pergh..! boleh bayangkan 2 jam kesejukan ber snow2.. tangan mmg da xleh tekan iphone lg.. xrase pape!! kasut ak (yg insulator ngan suhu sejuk) pon menyebabkan kaki ak kebas! serius baru ak terfikir... Yes " ak rela kepanasan dari kesejukan" tp agak2 la panas cmner... xde la panas cm api pon.. panas malaysia dah la~ maybe ni la pengalaman untuk ak supaya "jgn main2 ngan kesejukan"

Baring kat snow mmg idaman semua

Trying to build something



MENONTON WAYANG KEBIASAAN BAGI ANDA???

Minggu ni... n dari ape yang aku ingat n ape yang aku amat yakin... ni adalah kali ketiga ak p tengok wayang. Bukan nak kata ULU ke ape.. tp ak mmg kureng minat ngan mende2 gini. tp bila smua org p, ak pon trase "jom je la".. 

First wayang:
Aku adalah bersama2 budak2 Smap Labu.. xsilap tyme tu break before Spm kot. ak n lg 4 orang p oting, n smua xpenah tengok wayang. Dari beli tiket, smpai la masuk... sampai la keluar wayang ak blur.. "cmner nak beli tiket weh??" da ade depan kaunter .. "kene pilih seat r.. cmner ni???" bila da masuk.. "weh mane kita nyer room? kang salah masuk kang salah tengok crita plak".. bila kat dalam room.. "mane seat nye?? gelap je baik xpayah pilih seat! xjumpe gak".. da abes tu.. "cmner nak kuar? arrgh follow je la org"
Wayang pertama aku :DRAGON TIGER GATE. (serius xtau nak tgk ape.. main bedal je crita pe pon)



Wayang kedua aku :

Di Taylors College, tyme preparation lam program ICPU.. 
Alang2 da abes ICPU, rasa nak release tension.. p la tengok wayang. ak p pon sebab smua ahli rumah p. n target crita best "2012".. tp bila p  tiket da abes.. tengok la crita hantu ape ntah.. "Phobia 2"



My Third Movie :
Ni Movie ak p tengok kat Sini.. Canada. Smua ahli rumah p, so ak p la.. layan je.. da alang2 tu sebahagian aktiviti dianjurkan oleh UNB untuk International student. Sies best heroin die. haha



Ok !! 
Minggu ni juga adalah minggu terakhir untuk pembelajaran ak. so minggu depan msuk kelas. review je la.. then final exam akan start on 7 dec sampai 16 dec. Giler takut... ak cam xblaja pape je. kne study balik.. tp snow ni agak mngganggu.. buat ngantok + malas+ nak p main. 
Facebook ak pon ak fikir nak deactivate... xtau cmner.. Facebook pencabar utama kot lam study ni. haha.. xpe2 tunggu n lihat je la... yg pnting sesama doa2, untuk aku, untuk semua, n untuk kita. wassalam...


22 November 2010

Antara Raya Haji dan Salji

salam.

Raya Haji merupakan satu hari kegembiraan buat umat islam. Raya ni ade beberapa nama. ade panggil Raya Haji, Raya Aidiladha, Raya korban. Di malaysia, and dr pandangan aku, negeri2 pantai timur menyambutnya dgn lebih meriah berbanding dengan negeri2 lain. Dari radio THR, diorg kata sebab orang2 pantai timur x kedekut nak sembelih lembu kobau. Paling kurang 4 buah rumah mesti ade seekor lembu yg mati. Tapi ak kat sini x rase cm raye je dr segi sambutan, tapi kita kena rasa dr segi dalaman(cuba2 la). Terasa sedih dengar takbir, lagu raya sbb da dua tahun x raya aidiladha kat rumah.

So sebagai sambutan secara "ringan2", Persatuan Pelajar Malaysia UNB buat la sket2 sambutan pd hujung minggu Raya Haji tuh. Pada Masa yg sama, SNOW dengan RahmatNya turun ke kawasan ni setelah lama mnunggu. Apa lg. mmg jakun habis la dak2 ni. Lepas2 je makan Raya tu, trus p main snow. Even xder la banyak  n tebal sgt snow tu, tp da menutupi jalan raya. N ak da nampak bahawa ak da kena gantung boot bola. Da xde cuaca elok nak main. Beralih kpd badminton plak.InsyaALLAH.


Time Summer aritu


Makan2 Raya

Ahli Rumah 875 Windsor Street. (my fav pic)


Malaysian malay students




Stakat ni saje gambar2 keseronokan kami "Antara Raya Haji dan Salji" di sini. Ramai orang tanyer.. Cmner rasa salji tu (bukan rasa makan)... ak pon xreti nak explain. Ak pon fes time main menda ni. Tp bleh ckp cm air batu kisar, cume lebih lembut. haha.. n kalu pegang xcair n xberair tangan kita seperti mana kita pegang air batu kisar di Malaysia.

KEGEMBIRAAN DIBUKTIKAN:
MAAF SEBAB GELAK TERLALU KUAT (LAWAK + EXCITED)


video









06 November 2010

Life in Canada

Assalamualaikum

Sedar x sedar ak da hampir dua bulan berada disini. makin hari makin sejuk suhu disini. the winter is waiting to be called. huh! even sejuk, kami disini dah prepare smua barang2 winter. mane la tahu xleh tahan sejuk. ok. sejak ak sampai sini, ape yg ak prasan, stiap orang dalam facebook mesti ade at least satu album berTITLE Canada. hrm.. untuk facebook ak, sbenarnya ade dua album. tp lagi satu bertajuk "hanya keluarga sahaja dibenarkan",so dr tajuk korang da tahu knpe korang leh nampak satu album jek bertajuk "Life in Canada"
Contoh nama2 album yg berkaitan ngan Canada oleh kwn2 aku disini :

Aizat Ishar : Kutu Raya pi Canada
Nazhif Nordin : Canada la pulak!!!~~ dan Jalan2 di Ottawa
Ameirul Azwa : Ohoooiii~~~ Canada
Abdullah Munir : Canada [fe 4030]
Hizami : Canada!!!
Amir Ridhuan : Perantauan

Yg atas tu adalah senaai nama album yg smpat ak prasan n byk lg yang laen. Ak pon br je lepas Midterm n result xde la teruk mane (hehe) n xla ok mane. biasa2 je al maklum la  ak ni insan biasa n semua kene biasa la.. xleh lebih2.. tkt riak la pulak. so better kekal kan cmni. hahahha~!! skrg ni da kne start study betol2 (harap2 la) sebab final exam da dekat. hidup pon da cm nak bosan je sbb da kene gantung boot bola sbb da sejuk sgt n xleh main da. DAY LIGHT SAVING akn bermula pd 6 Nov 2010, so waktu solat akn jd 1 jam awal. maknanya kalu skrg ni magrib pukul 6, bermula 6 NOV (esok) , magrib akn mula pada pukul 5. malam akn jadi lama. new xperience for me.. 

Beberapa hari lepas ak dikejutkan dgn berita kematian bapa saudara ku (Al - Fatihah). Situasi ni bertambah sedih bila spupuku (anak die) blaja di Aus. So ni last year la, dijangkakan bulan 12 ni abes degree n ayah die n mak die da bli tiket flight nak g Graduation Day kat Aus. xde rezeki untuk ayah die..die skunk tgah final exam. bila tahu ayah meninggal, terus beli tiket flight n balik rumah even bulan lepas da balik sbb perkahwinan kakak die. balik2, tuuut2x.. kebetulan jumpa adik dia(form 2) di KL yg juga dlm perjalann balik ke Dungun dr skolahnya (Penang kalu x silap). Bila da jumpa trus dua org tu ke Terengganu naik flight. Sampai malam, xsempat jumpa ayah sebab da tanam ptg tu. sedih.. Yg jauh balik.. lg sedih bila difikirkan aku disini.. ( Ya Allah Jauhkan dr sgala perkara yg x diingini berlaku), kalu ak mmg xbalik la kot. Jauh amat sgt. 24++ hours flight. Doakan semoga semua panjang umur (umur diberkati).

selama ak dok sini ade la skali ak p trip kat KING's LANDING. ni kira tempat paling bersejarah la kat Canada ni. so ak ade r beberapa video yg maybe xde lam fb ak. gambaq2 banyak lam fb sebab ak lg mnggunakan fb dr blog. so sape yg bace blog ni maybe mende ni xde la lam fb. ni ade la video diorg wt show, best gak la, ala2 penglipur lara.


video



video


Lama x update sebab ak bizi (main game). so pape yg ak ingat n ade idea je la yg akn ak post lam blog ni. That's all. Wassalam