04 January 2011

Melancong sempena Winter Break..!

Assalamualaikum..
wah.. lame x update blog ni.. sebab baru menghabiskan masa cuti ke tempat2 mnarek di Kanada neh.. cuti panjang, post pon kene r panjang2.. sabor je la kalu nak baca smpai abes..

Ak crite mengikut kronologi ler yep..

Tempat singgahan pertama adalah di Ottawa.. (kalu mesia cm putrajaya la)
= Perjalanan ke sana amik masa lam 15 jam naik bas.. bertolak 7 malam sampai pukul 11 pagi keesokan hari. huh.. sakit satu badan..Masa berubah.. Ottawa lg lambat sejam New Brunswick. hari pertama dok lek2 lu.. hari kedua baru p jenjalan kat Bangunan Parlimen memandangkan tu je tempat mnarek.. haha.. then ak p la jugak jenjalan kat tasik2 yg da beku kat area2 tuh.. ape yg best ?? semestinya makanan... pak arab ramai, mkanan halal murah kot.. ak suke shawarma.. xtau nape.. Ottawa ni tempat2 plajar Carleton University .. U ni merupakan U dimana "pelajar mesia berkampung".. rmai plajar mlayu..so rumah tumpangan no hal la.. Gambo da byk da upload lam fb..

Depan Bangunan Parlimen

Perjalanan di teruskan ke Hamilton.. pelajar2 Mc Master University.. Hamilton jauh dari Toronto, so kami dr Ottawa transit Toronto dulu, baru ke Hamilton. Smpai sana dak2 Toronto da sedia ade di Hamilton.. Perjalanan lebih kurang 6 jam naik bas.. Hari pertama ak p jenjalan kat McMaster Uni... ptg tu men futsal. xbyk aktiviti sbb xlame pon kat sana..

Da nak Balik ni..


Pemandu Arah aku. hehe

Berbasikal meronda2 McMaster Uni.

Seterusnya ke TORONTO.. Bandar Metropolitan.. pergh.. sini memang lame kami stay.. sminggu lebih kot.. so.. byk la aktiviti.. gerak dr Hamilton ke Toronto dengan kekuatan ahli seramai lebih kurang 25 org.. Memang satu reunion yg amat besar bg kami.. Di Toronto ak pi :

Reviving Islamic Spirit :
Yup, best. Tajuk n tema : "10 Commandments in the modern world"..talk yg membuka minda..speaker2 yg genius.. tp malangnya program 3 hari ni asyik TALK je... naik cair ak nak paham bahse omputeh ni.. Ade speaker yg ckp arab lak tuh.. and tu la masa tidurku.. ahha..baguih2..
antara yg datang memang la org2 femes.. kalu la korg knal.. cm Habib Ali Al Jefri (keturunan Rasulullah), Dr. Amr Khaled.. Dua2 ni speaking Arab fasih giler.. so ak pon ngntok la time ni. nasib baik ade subtitle sket2.. kalu ade lawak, kami akan gelak lambat.. org arab gelak dulu.. SEGAN!! haha.. speaker yg lain : Junaid Jamshed (artis pakistan),Zain Bhika(artis),Muhammad Saad Nomani (Qari dr Pakistan), Ambassador Shabazz (Eldest daughter of Malcolm x (usa)), Sheikh Hamza Yusuf, Prof Tariq Ramadhan (cucu Hasan Al Banna dan juga prof kat oxford Uni..aku suke die ni.. mmg power).. die ni xleh msuk Mesir n Usa sbb tkt mmbawa gerakan datuknya.. Sheikh Mishary Rashid Alafasy (qari terkenal) xleh dtg sbb xdpt visa.. n rmai lg la yg dtg..



Prof Tariq Ramadhan

Sheikh Hamza Yusuf


Winter Gathering :
Winter Garthering ni untuk pelajar2 Islam di Kanada.. tp xrmai yg join.. pengisian mmg best.. oleh speaker Dr. Amir (Ijazah,Master n Phd in Biotek di Jepun).. Kecik2 comel orgnya.. hehe


Melawat U of Toronto, Niagara Waterfall ( Air terjun Tercantik Dunia)
Alang2 dtg Toronto, kena la p U Of T ni.. classic sket u die... ade cm gaye tempat lakonan Harry Potter pon ade. haha.. 
Niagara water fall..? ni sebenarnya nak pergi cm xnak pergi je.. sbb kesuntukan masa.. RIS da 3 hari, winter gather 2 hari.. pastu baru p Niagara.. and mmg betol.. amat2 cantik tempatnya.. teruja dengan kejadian Allah.. Niagara adalah di sempadan US and Canada.. so bg sesiapa dok US, leh tgk air terjun bahagian Canada yg x cun, dan sape dr Canada, leh tengok air terjun side US yg cun. Untung kitorg r.. haha.. ciap leh nampak lg bendera2 US seberang sana.. kalu x winter, bleh naik bot ronda2 kat atas air tu.. tp ni winter.. sejuk.. sedangkan air kat situ pon leh beku (kecuali yg mengalir), xtau r cmner air tu.. nak p dekat pon sejuk sbb udara n percikan air tuh.. pas tengok2 air dengan sronok, kitorg p la town situ.. ak msuk 2 tempat je.. "Guinness world records, Haunted House yg x seram langsung" Pengalaman yg best ialah Solat.. kitorg susah giler nak solat sbb xtau kt mane nk solat. shopping mall xde. tmpat2 lain sume kena byr kalu nak msuk. so akhir nya solat reramai kat parking kreta kat tingkat 7 (xde org sket).. air smayang amik kat tandas bersebelahan Niagara Casino. haha.. ni gambo sket2..

U of T



Semangat..!!

Sejuk Kebekuan




Semuanya Kontot

Pemandangan dr Sky wheel


Lain2 Aktiviti :
Melawat2 bandar2 Toronto sket2.. beli2 pape yang patut... yg pasti.. souvenir dr Kanada sememangnya kena ade.. untuk keluarga, untuk kengkwan.. semua dibeli semasa boxing day (harga runtuh).. secara keseluruhan.. ak amat berpuas hati dengan winter break ni. belanja banyak, pengalaman pon banyak.. perjalanan Jauh.. tp ade yg lagi jauh.. aku 16 jam.. plajar dr Alberta 2 hari naik bas.. dan Sahli dr Vancouver, 3 hari naik bas tanpa henti.. bayangkan betapa semangat kami ingin bertemu kembali.. n perjalanan balik mereka selama 4 hingga 5 hari sebab ada snow storm n bas xdpt truskan perjalanan.. Alhamdulillah mereka selamat sampai..



Background dengan CN Tower (cm la femes sgt tower tuh)

 

Ni adalah sebahagian souvenir yg aku beli..
ni untuk kngkwn yg bernasib baik, keluarga n sdare2..
sape cepat dapat.. so cepat2 la ngaku kwn aku. hahaa.. pilih2x
 tp kene brebut ngan adik2 aku dulu~

Aku rase da cukup panjang ak bercerita smbil merepek.. hanya berkongsi pengalaman.. ak bersyukur dengan rezeki yg Allah telah berikan kpd ku.. and ak berdoa agar org2 lain juga dapat merasai ape yg ak rasai (keseronokan dengan keagungan Allah) pd ms akn datang.. wassalam..



7 comments:

amn said...

adeh. aku dah taip komen, pastu aku terpangkah. nanti la aku komen balik. :(

Fahmie said...

pe..?

Amanina said...

shawarma? amende?

miza said...

ok mau souvenir..time kasih..hehe

Fahmie said...

shawarma tu mkanan arab.. best woo.. 10 dolar satu.

mija : seperti ko kata, kita mne penah jumpe slaen smap. cmner nk bg. hhehehe,, tgk r cmne yek. kui2x

Amanina said...

ohh roti pita poket doraemon tu. baru google. haha

weh, aku stress

Fahmie said...

ko memang! hahah