16 January 2010

Sebarkan ape yang ak dapat!

Salam semua. setelah skian lame ak xupdate blog, bkn lupe, tp bz dok umah. main ngan famly je. haha.. buat kali ni ak just nk kongsi sket ngan pembaca blog ak sal pe yang ak br dapat info tentang agama kita, Agama Islam.

1) kaki ketika sujud.
walaupon ak da byk kali dgr, n mybe kowg pon da tau sal ni, ak just nk tekankan coz ad lg manusia yg kakinye xbtol tyme sujud. sies ly kowg kne amik berat sal ni. kalu xbtol kedudukan kaki kita ni, solat di kira tak sah. bahaya bg mereka yg xtau. Ak dgr sume ni dr ustaz Hasan Din, mufti negara dalam rancangan "tanya lah Ustaz" TV9. Cara yg btol kedudukan kaki ialah sepatutnya ke semua perut jari kaki kena sntuh lantai, tp di sebabkan kita ad yg xmampu, memadai perut ibu jari sahaja. tgk gambar di bawah :



2) Tentang solat Qasar n jamak.

Pe yg ak dgr sal ni agk memeranjatkan ak la. tp ak trima. pd mulanya ak ingatkan stiap kali nk jalan jauh, lebih je 2 marhalah or lam 90 KM, leh la jamak n Qasar. rupenye x. ad plak additional syarat die.
1- kalu seseorang tu nk g jalan jauh selama 5 hari termsuk hr pegi n balik, die boleh la nk jamak n Qasar. kat cni leh di katakan 3 hari je, tp 5 hr tu termsuk pjalanan pegi n balik. die dlm keadaan musafir.

2- kalu owg tu nk g ke tempat jauh slama 7 or sminggu due ke, die xleh jamak or qasar coz die dikira ber mukim.

3- kalu owg tu g jalan jauh slama berbulan2, so die pon xleh nk jamak or Qasar ats sbb die tu nk g bermustautin.

Ok!! apa fahaman owg skunk ni, kalu nk g jalan jauh slama sminggu, die leh jamak 3 hari, n hari slebihnye die solat cm biasa. sbnarnye tu xbtol. die mmg xleh jamak dr awl.. tu jgk jd fahaman ak dlu. so ad lak owg tnya kalu da tersalah amal cmne?? so kita kne la Qada' balik sebanyak mana yg kita boleh. sbb jamak ni hnya tok musafir je.

3) tentang bida'ah:
ad owg kata baca Yasin mlm jumaat bida'ah, termsuk Talqin owg mati, tahlil n so on. pe khutbah pd hr jumaat, 15/01/2010, ramai owg salah anggap tu adalah bida'ah sbb berdasarkan hadis Nabi S.A.W yang bermaksud : "...seburuk-buruk perkara adlah sesuatu yg baru. dan segala yg baru itu bid'ah, segala yg bid'ah itu sesat dan segala yg sesat itu di neraka"
(HR Bukhori Muslim).

Pe yg dikhutbah kan td, die ckp definisi Imam Mazhab kita, Imam Syafie tentang bida'ah: menurut Imam Syafie, Bida'ah adalah perkara yg x dilakukan oleh/pd zaman Rasulullah n Para Khulafa' Arrasyidin. Imam Syafie mengatakan bahawa tidak mengapa melakukan sesuatu yg baik/amalan ibadah selagi x bertentangan ngan agama n ad kebaikan. ini di panggil bid'ah hasanah (baik) n bida'ah dolalah (buruk) itu adalah haram kerana ia dapat menysatkan kita, khurafat or karut n langsung x berpandukan agama.

*apa yg ak ckp kan ni adalah sebahagian je, xde detail. kalu nk detail g la tnye ustaz sendiri. ak tulis kat cni just nk sebarkan pe yg ak tau n yakin ngan ap yg ak ckp ni. kalu xpuas hati gtau je. haha.. tu je kot tok mlm ni. ad pape ak post lg. Wassalam.







3 comments:

ejoe. said...

thanks for the infos :)

fahmie said...

haha.. ko satu2nye komen kat post ni. haha.. baik nye~

ejoe. said...

ak mmg baek. ko igt ak jahat ke? smpi hati!